Capcane de evitat dacă ești creator de conținut

Canonical url: https://cristinatudose.ro/content-writing/capcane-de-evitat-daca-esti-creator-de-continut

Toți oamenii care transformă scrisul într-o profesie au un lucru în comun, în afara pasiunii pentru arta cuvântului – dezamăgirea. Ea apare inevitabil, fie la început (te lași descurajat), fie pe parcurs (după ce îți iei câteva țepe). Nimeni nu te pregătește, din păcate, și pentru partea mai puțin frumoasă a domeniului spre care vrei să te îndrepți.

De la idealism la realism este un singur pas, însă, iar în cazul oamenilor de conținut, această criză de identitate vine după primele:

“Boss, nu îmi faci și mie 40 articole lunar? Dau 5 lei pe fiecare.”

“Cum adică nu poți livra 1000 pagini ieri? Indienii de pe Freelancer scriu enciclopedii pe 1 dolar!”

“Cum adică nu vrei să scrii pe gratis pentru oportunitatea extraordinară de a fi pe site-ul meu ca eu să fac bani din trafic pe cârca ta?”

Deși pentru unii scriitori din online pasiunea face ca părțile rele să nu le eclipseze pe cele bune, azi ne vom concentra pe latura mai puțin plăcută a profesiei pe care o vom numi generic writer (fie că faci copy sau content, ghostwriting sau freelancing).

Ești creator de conținut? Cu siguranță ai trecut de-a lungul carierei tale prin cel puțin una din următoarele situații:

  • Ai scris pe bani de 2 semințe. Nu, serios, abia ți-ai plătit netul pe care l-ai consumat scriind.
  • Ai dat de un anunț de recrutare promițător, te-ai bucurat să vezi că primești un răspuns la candidatura ta, apoi ți s-a cerut un articol de test. Lucrezi la el, te chinui, faci febră musculară la degete, transpiră și tastele odată cu tine și…surpriză. Primești mesajul că nu corespunzi cerințelor companiei dar că aceasta îți mulțumește, generos (la nivel declarativ, fără remunerație), că ai aplicat.
  • Ai muncit din greu pentru un proiect și nu ai mai fost plătit, deși ți s-a dat o dată fixă de plată și ai insistat cu mail-uri și telefoane.
  • Ai trimis texte unor companii/clienți care păreau a fi cu acte în regulă dar care au dispărut subit după ce te-au lăsat cu buza umflată – nu mai răspund la e-mail, telefon sau alte mijloace de comunicare.
  • Ai avut de-a face cu clienți care s-au tocmit și la 2 lei în plus. Pentru că, evident, ce faci tu e simplu. Oricine poate scrie, nu știai asta? You only need two hands and a pen or a keyboard, duh.
  • Ai avut de-a face cu clienți care erau siguri că pot face job-ul tău mai bine decât tine. Culmea, tot pe tine te căutau, dar aveau grijă să facă modificări la sânge și să te corecteze constant..pe munca ta și pe timpul tău. Fără bani în plus pentru deranj, bineînțeles.

Dacă ai experimentat una sau, Doamne ferește, TOATE situațiile descrise mai sus, nu dispera. Fie că ești veteran al scrisului, fie că abia acum descoperi domeniul și rupi toate platformele dedicate în căutarea unor joburi de content writer, copywriter sau freelance writer în România sau în afară, nimeni nu este ferit de astfel de incidente neplăcute.

Iată la ce să fii atent data viitoare pentru a nu-ți mai pierde timpul și banii și pentru a nu-ți mai face nervi degeaba. Îți voi împărtăși experiența mea de peste 2 ani de freelance writing și gestionat tot felul de situații. Sper să te ajute…

Cele mai frecvente țepe prin care trece un creator de conținut

#1 Articolul de test




Să ne înțelegem: un articol de test nu este MEREU o capcană. Sunt companii serioase care trimit articole de test potențialilor candidați pentru a le verifica abilitățile scriitoricești, concordanța cu informațiile prezentate în CV sau capacitatea de a se adapta la un anumit subiect sau domeniu.

Devine o capcană atunci când..

Nu e plătit.

Exact. Pe asta și mizează țeparii, că vor găsi 20-30 oameni care să trimită diverse articole de test pe care ei le vor folosi, dar candidaților le vor spune că “nu corespund”, “nu sunt potrivite”, “nu respectă cerințele”.

Dragilor, acesta este cel mai mare bullshit perpetuat în industria conținutului din România și de peste hotare. O companie care se respectă fie plătește și acest articol, chiar dacă nu este mulțumită de el, și încheie colaborarea acolo, fie acceptă ca un candidat să ofere mostre din portofoliul personal.

Atenție, însă, această alternativă este potrivită doar în anumite cazuri.

De exemplu: o companie caută un content writer specializat pe fashion. Candidatul, dacă a mai scris deja despre acest domeniu, poate trimite o mostră din portofoliul personal și nu mai e nevoie să treacă de o testare suplimentară.

#2 Clientul caută scuze atunci când vine vorba de plată




Un alt semnal de alarmă în orice colaborare este tendința unor clienți de a se fofila atunci când vine vorba de bani. Scuzele sunt multiple: nu putem face plata azi, nu avem fonduri, revenim în x săptămâni, nu putem face plata în avans pentru că a secat fântâna cu arginți etc.

A nu se înțelege că neprevăzutul nu poate apărea. Astfel de situații sunt scuzabile dacă acel client comunică în mod constant cu prestatorul serviciilor de conținut și se ține de cuvânt în privința duratei întârzierilor.

Însă, cu părere de rău o spun, în majoritatea cazurilor, o atitudine de acest gen în raport cu banii este un mare semnal de alarmă. Bineînțeles, este importantă și stabilirea încrederii între content writer și client.

Deși vreau să vă încurajez, în experiența mea, o astfel de abordare de la început nu este deloc o veste bună. Șansele să fi dat peste un țepar sunt destul de mari.

#3 Clientul refuză plata unui avans (în cazul proiectelor voluminoase)

Plata în avans poate fi un risc pentru mulți clienți. Putem înțelege de ce, la început, mulți nu ar accepta această variantă. Bineînțeles lipsa încrederii este cel mai frecvent motiv.

Însă, dacă un candidat și-a dovedit deja seriozitatea, a trecut diverse teste, a demonstrat că livrează la timp și la nivelul calitativ pretins, iar clientul nu acceptă plata în avans pentru măcar un sfert sau jumătate din valoarea unui proiect voluminos, urmând să achite cealaltă jumătate atunci când 50% din proiect este finalizat, putem vorbi iar de un semnal de alarmă.

#4 Clientul îți caută nod în papură mai ceva ca o soacră




Dacă ești creator de conținut, cu siguranță ai întâlnit mulți clienți pretențioși care vor mereu modificări, nu sunt mulțumiți, nu comunică eficient de la început, dar se sucesc pe parcurs cu alte cerințe pentru a-ți da și mai mult de lucru.

Atenție, nu caut să jignesc toți clienții sau să generalizez cu această descriere. Vreau să delimităm clar clientul perfecționist, care te toacă pentru că vrea să iasă bine (e dreptul lui și îl susțin) și cel care, de fapt, crede că e mai bun decât tine și nici el nu știe de ce te-a angajat.

Un astfel de comportament poate dăuna încrederii în sine a oricărui creator de conținut și poate stagna progresul pe ambele părți. Dacă ați ales un profesionist, aveți încredere că știe ce face și lăsați-l să o facă. Nevoia exagerată de control nu face bine nimănui, este o formă de micromanaging insuportabilă.

Dacă dai peste un astfel de client dificil, ar fi cazul să te retragi dacă nu se rezolvă amiabil conflictele pe calea comunicării între părți.

#5 Dai peste cineva care se tocmește ca la piață




Negocierea este o parte importantă a oricărei colaborări. Fie că vânezi joburi de content writer, copywriter sau freelance writer, trebuie să îți asumi acest lucru. Însă, în momentul în care clienții sau companiile se tocmesc exagerat de mult la bani, fugi.

Repet – fugi.

De ce? Pentru că cine vrea să te facă să lucrezi exagerat de ieftin nu îți respectă munca, vrea rezultate bune pe puțin și te va manipula ca să le obțină minimizând efortul pe care îl presupune munca de creator de conținut.

Genul acesta de persoane vor folosi sintagme de tipul – „haide, te rog, nu-mi faci și mie un kg de texte de SEO? Merge repede, pui și tu niște cuvinte cheie. Am un buget de 5 lei/art. de 350 cuvinte.”

Dacă aș primi 5 lei pentru fiecare moment în care am auzit asta, aș avea mai mulți bani acum decât ar fi dispuși să plătească acești oameni vreodată.

Și totuși…să mai scriem? Da!

Sper că cele de mai sus nu te-au descurajat ci, din contră, te-au pregătit și te-au ajutat să începi cu dreptul dacă ești creator de conținut aflat la început de drum. Ține minte că, asemeni tuturor domeniilor, și în content writing circulă țepe de când lumea, atât în România, cât și la case mai mari. Cu puțină atenție, însă, le poți evita.

Vă doresc mult succes tuturor dacă vă aflați în căutarea unor joburi de content writer, copywriter sau freelance writer. Înarmați-vă cu răbdare, ochii în patru și mult spor la scris!

Ți-a plăcut ce ai citit? Zi-le și la preceni!