Fie că ești un blogger de succes care scrie articole online plătite, fie că ți-ai cumpărat un domeniu și scrii din plăcere, cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată cât de lung ar trebui să fie, în teorie, un articol pe care oameni să-l citească și să-l distribuie.
Dacă ești începător în ale scrisului, te invit să consulți și principiile de bază în redactarea unui articol aici, respectiv trucurile pe care le poți folosi pentru a convinge prin cuvinte aici.
Revenind la subiect, ce îți pot spune din experiența mea e că lungimea unui articol este determinată de foarte mulți factori, de la tema abordată și complexitatea sa, la tipul articolului (text umoristic, analiză detaliată a unui fenomen, introducere într-un subiect mai amplu dezvoltat într-un articol viitor etc.) și, bineînțeles, scopul final al textului (de a influența, a convinge, a informa sau a educa).
Așadar, cum aleg lungimea potrivită de articol pentru vizitatorii mei? Cum mă asigur că oamenii vor citi până la capăt un text? Influențează lungimea articolului poziția în Google? Să descoperim împreună…
Factorii care determină lungimea unui articol
Primul lucru pe care trebuie să-l reții este că o lungime „ideală” de articol, valabilă pentru orice tip de text destinat publicării în online pe un blog sau un site de nișă NU există, din pricina motivelor invocate mai sus.
Fiecare scriere are scopul său. De aceea, un articol trebuie să se încheie în momentul în care și-a atins scopul.
La fel cum poți urmări o piesă de teatru de o oră fără să-ți pierzi interesul, dar te plictisești la o reclamă ineptă de un minut, același principiu se aplică și la articole. Nu lungimea în sine este cea care crește gradul de retenție al informațiilor prezentate și probabilitatea ca articolul să fie distribuit, ci calitatea sa, relevanța sa pentru cititorul final.
Cu alte cuvinte, poți avea calitate în 500 cuvinte și poți fi mediocru în 1000 cuvinte sau vice versa.
Totuși, există câteva date estimative care te pot ajuta atunci când structurezi un text. Majoritatea celor care scriu articole online sunt de părere că lungimea standard de articol este de 500 cuvinte (2000 caractere) iar un text lizibil și ușor de urmărit ar trebui să se plaseze între 500-700 cuvinte.
Minimul pe care ar trebui să îl îndeplinească un articol pentru publicarea online este de 300-350 cuvinte(inclusiv textele jurnalistice, deși sunt, prin definiție, mai degrabă succinte). Chiar și așa, această situație nu este recomandată pentru site-urile care vor să ofere conținut relevant clienților sau cititorilor și care țin la reputația lor. Cu toate acestea, sunt sigură că știm cu toții cel puțin o publicație de știri din România care încalcă această regulă mai mult sau mai puțin nescrisă a conținutului.
Totuși, de ce este importantă această regulă pentru orice blogger sau creator de conținut? Conform Copypress.com, site-urile care postează frecvent conținut text de doar 200-300 cuvinte sau mai puțin, slab calitativ și plin de keyword stuffing sunt penalizate de Google, aceste scrieri fiind considerate “thin content”.
O clasificare aproximativă care te-ar putea ajuta, după părerea mea, să ieși din impas atunci când redactezi următorul text sună cam așa:
- Articol de tip știre/anunț (ex: pompierii au salvat o pisică din copac, tanti Geta a găsit semințe la reducere și și-a făcut stoc pentru iarnă, Gigel și-a băgat un pix în ochi, pixul a supraviețuit) – minim 350 cuvinte
- Articol standard (cele mai faine destinații de călătorie, ce se poartă iarna asta, cum să-ți asortezi eșarfa cu sentimentul de disperare interioară etc.) – 500-700 cuvinte
- Analiză/Editorial (o analiză detaliată a unui fenomen – ex: situația pieței muncii din România în 2018, este o scriere complexă, detaliată care cuprinde date fixe de tipul statisticilor sau studiilor) – 700-1000 cuvinte
- Articole instructive/ghiduri (învață să faci lucrul X în 10 pași, marketing online pentru începători, cum poți să scrii mai bine fără să-ți arunci laptop-ul etc.) – 1000-1500 cuvinte
O altă variabilă de care trebuie să ții cont este domeniul. Articolele din domenii tehnice, specializate (financiar, bancar, tehnologic, medical etc.) vor fi, de regulă, mai lungi pentru că se adresează unui anumit segment de public, interesat de ultimele noutăți, care are tot interesul să petreacă mai mult timp pe site-ul respectiv, pentru că se află în căutarea unui conținut educațional.
Un alt factor care determină lungimea unui articol este, bineînțeles, publicul țintă. Pentru cine scriu? Ce își doresc aceștia să afle de pe site-ul meu? Care este durata medie pe care o petrec pe site-ul meu?
Ultimul factor, dar nu cel din urmă este priceperea scriitorului, ce abilități are, cum poate structura un mesaj coerent și în câte paragrafe, respectiv cuvinte.
Articol lung vs. articol scurt – există diferențe în indexarea Google?
Neil Patel, un antreprenor și marketer cunoscut, autorul site-ului QuickSprout.com a făcut un test pe vizitatorii săi și a observat că homepage-ul său care avea peste 1000 cuvinte a generat mai multe lead-uri decât alt homepage de doar 488 cuvinte.
Mai mult, o statistică citată de CopyPress.com arată că lungimea medie a celor mai bine cotate articole în Google după căutări este, surprinzător, de 2416 cuvinte.
Putem presupune că datele de mai sus pot fi justificate prin diverse argumente – un conținut mai lung poate fi mai bine documentat, de aceea este surclasat față de articole mai scurte, considerate superficiale ca informație dar acest lucru nu este mereu valabil iar cazurile izolate nu confirmă o regulă.
Algoritmul Google se schimbă în mod constant și ține cont de mai multe aspecte în indexare, de la calitatea conținutului, la reputația site-ului sau a autorului, SEO, chiar și prezența sau absența unui certificat SSL.
Exemple de bloggeri din România care sunt bine cotați, au articole scurte și trafic mare există, la fel cum există și bloggeri care aleg varianta unor articole mai lungi și mai detaliate care sunt “gustate” și distribuite în egală măsură de publicul lor țintă. Aceleași lucruri le putem spune și despre publicațiile internaționale și conținutul lor.
Concluzii
Poți oferi calitate atât în 500 cuvinte cât și în 1000 cuvinte. Este important să obții un echilibru în scrierea ta, să eviți atât conținutul prea scurt (200-300 cuvinte) și cuvintele cheie folosite abuziv pentru a nu fi penalizat, cât și pe cel prea lung, pentru a nu risca să fii redundant și să-ți plictisești cititorii.
Lungimea articolului, per total, este dată de scopul final pe care îl are, dar și de capacitatea autorului de a transmite un mesaj coerent și informații de valoare celor care îl urmăresc.
Cel mai important de reținut este că un articol trebuie să-i răspundă cititorului la o problemă sau o nelămurire pentru ca el să revină de fiecare dată cu plăcere pe site-ul sau blog-ul tău.
Spor la redactat!
Ți-a plăcut ce ai citit? Zi-le și la preceni!