Voi începe cu o precizare care nu are nicio legătură cu subiectul articolului – nu, nu am murit, nu a murit nici blogul, nu a murit nimeni...încă. Problemele de sănătate m-au lovit în aripă mai ceva ca ofertele de muncă pe 5 lei...dar sunt încă aici, plină de vitriol cum mă știți, gata să dezbat un nou subiect interesant alături de voi.
Dacă v-a fost dor de mine (slabe șanse), sunt aici să vorbesc iar despre literele mele, ale voastre și ale tuturor. Astăzi vedem cum colaborăm cu un content writer în România, fie că suntem persoane fizice, agenții sau oameni de business, ce trebuie să știm înainte să începem o colaborare și cum avem grijă ca un proiect să se desfășoare cât mai lin, cu cât mai puține drame de ambele părți...
Without further ado, let’s begin.
Cum lucrez cu un content writer în România fără să-l fac să se arunce de pe geam
#1 Spune-i ce vrei
Exact – e atât de simplu. Primul și cel mai important pas ca să fii sigur că nici content writer-ul, nici tu nu ajungeți să vă împrăștiați creierul pe primul perete de frustrare este să-i spui ce vrei, cât mai clar și concis. De la începutul colaborării, este bine să stabiliți împreună detaliile importante ca tipul materialului dorit (articol, recenzie, etc.), așteptări, date de livrare, negocierea prețului.
Dacă citiți aceste rânduri în calitate de clienți și aveți nevoie, de exemplu, de un articol de blog, iată ce informații trebuie să-i comunicați content writer-ului:
- Scopul articolului – pe scurt, ce speri să obțină scrierea respectivă. Nu mă refer doar la lucrurile măsurabile din punct de vedere matematic sau statistic (engagement, conversii etc.), ci și la scopul său per ansamblu - vrei să educi, să informezi, să te plângi, să recomanzi un produs sau o destinație de călătorie, să apropii publicul țintă de brandul tău ș.a.
- Lungimea aproximativă în cuvinte – dacă o cunoști, dacă nu, te poate ajuta content writer-ul cu sugestii în funcție de nișa ta. Dacă vorbim de articole, acestea se încadrează cel mai frecvent în intervalul 500-700 cuvinte, cu mici excepții.
- Detalii despre publicul țintă – cu cine va vorbi content writer-ul (măcar datele de bază –ex: persoane interesate de tehnologie și/sau cu studii superioare) și cum (adresare formală – pers II pl. sau informală – pers. II sg).
- Așteptări legate de stil – acestea sunt criterii subiective, desigur, dar fiecare client le are și este normal să fie așa. Problema este dacă nu le specifici de la început. Dacă stabilești o linie de comunicare cu prestatorul de servicii, scad șansele să fii nemulțumit iar colaborarea va fi mai ușoară și pentru el - content writer-ul își va da seama de la început ce ton să abordeze – descriptiv, comercial, informativ.
Tot aici aș puncta și faptul că este foarte important să-i furnizezi toate aceste detalii ÎNAINTE să se apuce să redacteze. Ce nu suportă niciun scriitor profesionist este să îi ceri să conceapă un material iar apoi să vii cu modificări, să te sucești sau, mai rău, să îți “reinventezi” așteptările pe parcurs. Nu faci decât să îl enervezi și să îl pui să muncească de două ori când nu este nevoie.
Puncte minus de la mine dacă îi ceri aceste modificări pe timpul lui, fără niciun ban în plus sau măcar o scuză că ai fost nesi-nesi. Măcar plătește-i un nurofen dacă tot îi dai o durere de cap inutilă...sigur te va ierta măcar pe jumătate. :)
#2 Oferă-i informații despre nișa ta
Știu că articolul se referă mai degrabă la content writer-ul de România, ăla chinuit care încă scrie pe 2 lei, însă acesta este un principiu general valabil, se aplică și dacă decizi să lucrezi cu un freelance writer străin...poate chiar mai mult. Străinii au și mai puțină toleranță la acest aspect, la pretențiile nefondate de a scrie de toate...din absolut nimic. La ce mă refer, mai exact?
Content writer-ul nu doar că e o specie chinuită căreia vă rog eu mult să-i arătați puțină simpatie că merită sau măcar să-i cumpărați o găleată în care să plângă...dar este și chinuit fără motiv, de cele mai multe ori.
Ce nu înțeleg majoritatea clienților este că niciunul dintre noi nu este o enciclopedie umană și nici nu ar trebui să fim. Sigur, după câțiva ani de lucru, începi să acumulezi un bagaj solid de informații din toate domeniile, de la inginerie la medicină care te fac să pari cool la singura cafea din lună pe care ți-o permiți dar, per total, nu ar trebui să fie treaba ta să cunoști toate nișele.
Așadar, indiferent că ești persoană fizică sau juridică, indiferent că alegi să apelezi la un content writer în România sau peste hotare, oferă-i măcar informațiile relevante, de bază despre domeniul tău. Nu neglija acest aspect, fie că ai nevoie de un articol informativ, o descriere de produs sau un text pentru pagina „Despre Noi.”
Pentru clienți – dacă vreți să fiți profi, dar și să aveți o colaborare de succes, nu îl puneți pe content writer să improvizeze, să copieze de la alții doar că „să facă și el nene în alte cuvinte că doar poate” sau să intre în detalii foarte tehnice fără să-l ajutați deloc.
Nu numai că asta nu vă ajută nici pe voi pentru că materialul final va ieși mediocru, dar dacă nu oferiți un minim de informații, nici nu puteți avea pretenții de Hemingway.
Asta și deveniți....da, ați intuit bine - nesi-nesi.
#3 Ai puțină răbdare....
Înțeleg – business-urile sunt haotice, majoritatea oamenilor vor ca lucrurile să fie făcute ieri și suntem mereu pe fugă. Nu este o realitate care ține exclusiv de domeniul content writing-ului, este o realitate a zilelor noastre. Însă, din păcate, cu scrisul nu prea merge să te grăbești, decât dacă vrei să iasă prost.
Nu-i pretinde unui content writer să aibă o viteză de 7000 cuvinte pe secundă pentru că nu concurăm la maraton. Iar Google s-a deșteptat îndeajuns de mult încât să sancționeze conținutul prost, de umplutură, făcut pe bandă rulantă. Nu vă ajută nici pe voi, nici pe noi, credeți-mă pe cuvânt.
Aveți încredere că, dacă ați ales un profesionist, știe ce face, chiar dacă durează puțin mai mult decât vă așteptați. Comunicați în permanență pentru a vă fi onorate așteptările și țineți minte că scrisul efectiv este doar o parte din proces – content writerii petrec minute în șir documentându-se, optimizând SEO (dacă este cazul) sau cerând lămuriri de la client, pe lângă textul articolului în sine.
#4 Oferă-i feedback
Fie că ești content writer în România sau în afară, cu siguranță știi cât de important este să ți se spună, punctual, o părere, o injurătură, o mustrare, orice. Și din postura de client, este bine să le oferi. Însă, aici e buba, contează și cum o faci pentru a avea colaborări reușite.
Dacă ești nemulțumit de un articol, explică-i scriitorului ce nu a fost okay cu argumente pertinente, fără subiectivism (pe cât posibil, știu că este un domeniu unde subiectivismul apare inevitabil, dar măcar încearcă), dă-i sugestii și comunicați în permanență.
Repet - sub nicio formă nu îi reproșa că a greșit FĂRĂ să ai argumente, cu atât mai mult dacă nu i-ai spus din start care sunt așteptările tale. Feedback-ul ne ajută – dacă un content writer nu vrea să-l primească deloc, este greșeala lui.
Eu sunt de părere că nimeni nu se naște învățat și mereu este loc de mai bine, tocmai de aceea vă invit să-mi lăsați oricând un comentariu, o înjurătură sau o sugestie mai jos.
Litere cât mai inspirate îți doresc, dacă ești content writer în România, și succes în colaborări dacă decizi să lucrezi cu unul! Să ne auzim cu bine!