Cum scriem un articol? Rețetă fără bullshit

Cum scriem un articol? Rețetă fără bullshit

Canonical url: https://cristinatudose.ro/content-writing/cum-scriem-un-articol

Dacă dați un search pe Google, veți găsi foarte multe surse care vă promit o rețetă perfectă pentru a scrie orice tip de articol din orice domeniu. Dacă ați ajuns până aici, însă, eu vă voi spune adevărul meu, după aproape 3 ani de freelance writing și citit toate blogurile de profil și literatura de specialitate pe care am putut pune mâna – acea rețetă perfectă nu există.

Repet, nu există, iar cine vă spune că da, vrea să vă ia banii sau să vă prostească. Există doar pași pe care îi puteți urma în anumite cazuri pentru a atinge diverse obiective – creșterea numărului de cititori sau abonați, obținerea mai multor click-uri și a unei poziționări mai bune în motoarele de căutare (aici ne gândim la clasicele articole de SEO), formarea unor comunități în jurul unui anumit subiect etc.

Fiecare scriere este diferită. Logica ne dictează, atunci, că și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a scrie un articol, o recenzie sau o descriere de produs convingătoare variază. De aceea, eu nu o să vă promit că sfaturile mele funcționează în 100% din cazuri, dar o să vă dau niște principii de bază în scrierea unui articol pentru a redacta texte cu o mai mare ușurință și a nu vă pierde cititorii după primele 10 rânduri.

Aceste sfaturi pe care vi le dau le-am obținut din experiența personală, dar și din ceea ce am mai citit – vă recomand Principiile Persuasiunii de Cialdini, în altă ordine de idei, și tot ce găsiți de Ogilvy dacă vă pasionează copywriting-ul/content writing-ul. Without further ado, let’s get started….

Principii de bază în scrierea unui articol

#1 Începe cu ideile principale




O mare greșeală pe care o fac mulți content writeri sau persoane pasionate de scris în general este să caute să scrie articolul perfect, să se piardă în detalii sau să nu reușească să scrie deloc din cauza presiunii de a reuși. De aceea, îți recomand să începi prin a scrie pe o foaie sau într-un document Word gol ideile de bază – cu ce vrei să rămână cititorul din articolul tău, care e plus-valoarea pe care i-o aduci și care e perspectiva unică pe care o oferi.

Un articol este mult mai valoros dacă e original, nu dacă reciclezi ceea ce au spus toți ceilalți despre un subiect. Nu-ți fie frică să vii cu un punct de vedere nou. Introducerea și concluzia într-un articol trebuie să fie mereu simetrice și să se întărească una pe cealaltă, vrei ca cititorul să își pună o întrebare alături de tine și până la concluzii să descoperiți răspunsul împreună. Un articol bun este indicat să aibă în plus și liste sau subtitluri – lizibilitatea e foarte importantă, deci nu neglija nici acest aspect.

#2 Documentează-te

Atunci când vorbim despre principii de bază în scrierea unui articol, este necesar să vorbim și despre etapa de documentare. Știu, nu ne place, ne e lene, nu suntem la școală dar, orice persoană care scrie despre ceva nu trebuie să o facă doar din auzite sau din ceea ce știe.

Nu zice nimeni că nu poți veni și cu propriile opinii, dar un conținut de calitate trebuie să aibă în spate câteva minute în cel mai fericit caz sau chiar ore de documentare, dacă vrei să fii luat în serios. Circulă pe internet multă dezinformare, așadar e important să-ți alegi bine sursele – alege website-uri de încredere, publicații cu renume, surse științifice verificate. Te vei bucura de un grad mai mare de credibilitate și de încredere din partea cititorilor tăi.

#3 Nu pretinde că știi totul și nu îi spune cititorului ce părere să aibă




Un articol bun nu îți spune ce să crezi, ci îți prezintă toate faptele sau fațetele unei teme lăsând la latitudinea cititorului poziția pe care să o adopte în legătură cu un subiect – de acord sau de dezacord. Mai ales dacă scrii un text jurnalistic, este important să încerci să fii cât mai imparțial și să aduci cât mai multe argumente pentru ambele părți.

Dacă e un text mai degrabă personal, poți lăsa să se înțeleagă din scrierea ta că înclini mai mult balanța spre o anumită parte a baricadei, dar nu-i spune niciodată cititorului ce să creadă – convinge-l din cuvinte. Dacă punctul tău de vedere e destul de solid, te vei bucura de acordul său. Nu recurge la manipulare sau alte tertipuri care nu-ți fac cinste ca blogger/content writer/scriitor.

#4 Nu pretinde că ești o autoritate într-un domeniu doar pentru că ai un blog

Poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l țină minte orice blogger sau scriitor. Doar pentru că te pricepi la un anumit domeniu sau ai anumite cunoștințe, nu înseamnă că ești influencer sau nu știu ce autoritate de necontestat, indiferent cât de mulți fani ai sau câte premii ai câștigat sau câți bani îți vin lunar din trafic.

Lasă mereu loc oamenilor să te contrazică prin argumente sau chiar să te învețe ceva despre propria nișă și fii deschis la critici. Când scrii un articol, tonul tău nu trebuie să transmită aroganță sau atotcunoaștere, ci trebuie să spună subtil – “Astea sunt concluziile/argumentele mele din experiența mea în domeniul X, te provoc să mă contrazici.” Iar dacă cineva o face, apreciază-l, e ceva de învățat acolo.

#5 Fii cursiv

Un articol bun trebuie să aibă cursivitate, ideile trebuie să fie înșiruite logic și însoțite de argumente pentru a nu-ți pierde cititorii sau a-i plictisi de moarte pe parcurs. Recomand foarte mult folosirea comparațiilor, analogiilor sau glumelor pentru a le menține treaz interesul.

Mai ales în cazul subiectelor complexe, o analogie simplă ajută cititorii să înțeleagă ce ai de spus, mai ales dacă nu au cunoștințe tehnice despre subiectul în cauză. De exemplu – “Marketing-ul online e ca și cum ai merge la piață – toți încearcă să-ți vândă ceva.”

#6 Lasă mereu loc de comunicare și discuții deschise

Este important ca în cuprinsul, dar mai ales spre finalul oricărui articol să adresezi întrebări deschise de tipul –“Voi ce părere aveți/Vi s-a întâmplat și vouă asta? Care sunt experiențele voastre?” Aceste întrebări invită la discuție și construiesc comunități în jurul articolului tău și implicit a nișei tale.

Acestea sunt doar câteva principii de bază în scrierea unui articol pe care le urmez eu. Important de reținut este că nu trebuie să urmați mereu toți acești pași, concomitent. Depinde foarte mult de tipul scrierii ce este permis și ce nu. Experimentați constant, scrieți în continuare și lăsați oamenii să vă tragă la răspundere. Veți deveni mult mai buni așa.

Voi cum scrieți un articol?

Ți-a plăcut ce ai citit? Zi-le și la preceni!