Fie că ești editor de conținut sau copywriter full-time, fie că munca ta implică doar a scrie articole online ocazional, cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată ce ne face să citim un text și să ignorăm altul pe bloguri, site-uri de nișă, pagini de Facebook sau publicații online.
Într-un material precedent, ți-am prezentat câteva principii de bază în scrierea unui articol. De data aceasta, însă, m-am gândit că am putea aprofunda subiectul și descoperi, punctual, ce face un articol să fie convingător și care sunt trucurile la care putem apela pentru a atrage cititorii.
Te-ai întrebat vreodată care sunt secretele din spatele scenei, ce știu redactorii sau creatorii de conținut despre captarea și menținerea atenției iar oamenii de rând nu? Vrei să furi meserie de la ei fără să plătești un leu? Ei bine, ai ajuns unde trebuie pentru că îți voi răspunde la toate întrebările fără să încerc să-ți vând vreun ghid/curs scump sau să te forțez să descarci alte resurse externe (pdf-uri, prezentări) care să-ți dea bătăi de cap inutile.
Am creat acest blog tocmai pentru a oferi informații mai mult sau mai puțin valoroase (e la latitudinea fiecăruia aprecierea) moca. Accept doar plata în cafele dacă mă vedeți pe stradă.
Iată secretele mele și ale altor oameni cu joburi online care implică scrisul, mai precis pașii pe care îi poți urma pentru a scrie mai bine și a convinge oamenii din cuvinte, fără bullshit sau reclame agasante chiar astăzi. Fără alte adăugiri, să începem….
Cum putem scrie articole online cu impact?
#1 Introducerea
Este, fără doar și poate, cea mai importantă parte a unui articol. Introducerea nu este doar primul contact al cititorului cu subiectul în cauză, ci și cu tine ca autor. It can make you or break you, cum ar spune englezul. Gândește-te la introducere ca la deschiderea unui concert – dacă trupa de început e varză, tu ai mai sta să asculți restul cântăreților din program?
Ce face o introducere să fie persuasivă? Câteva dintre trucurile mele preferate sunt:
- Crearea unei legături cu cititorul de la primele cuvinte– când scrii un articol, nu vorbești singur, nu uita asta. Evită tonul prețios și detașat, alături de excesul de neologisme și jargonul specific de specialist în nișa X. Nu impresionează pe nimeni că știi tu să regurgitezi un DEX, așa că mai bine păstrează aroganța pentru ora de română sau impresionat șeful. În schimb, atunci când scrii, încearcă să fii cât mai deschis și „abordabil”, să stabilești o legătură cu cititorul tău într-un limbaj cu care acesta poate să rezoneze.
Cum faci asta? Incluzând unul sau mai multe publicuri țintă în adresare și folosind formulări de tipul: “fie că ești marketer, fie că ești advertiser” sau “dacă te simți și tu mai obosit ca un corporatist…” etc. Pune accent pe adresarea directă, fie că ne referim la pers. II sg (texte non-formale) sau pl. (texte formale).
- Problemă – soluție – este un truc folosit de copywriterii de pretutindeni, de aceea și regăsim modelul problemă-soluție mai ales în marketing și publicitate. Ce înseamnă asta? Practic, cititorul care ajunge pe site-ul tău are o problemă sau o nelămurire – articolul tău trebuie să promită din introducere că îi va oferi răspunsurile pe care le caută.
Un exemplu practic ar fi: “Cu toții ne confruntăm cu oboseala prelungită, mai ales dacă jobul nostru implică mult stres și multe ore petrecute peste program. “ (problemă) urmat de “Nu putem scăpa mereu de responsabilități, dar există pași pe care îi putem urma pentru a diminua efectele negative ale stresului” (soluție sau, în acest caz, promisiunea soluției până la finalul articolului).
- Call-to-action – este, cred eu, cel mai important element al unei introduceri de articol care captează cu adevărat atenția. Call-to-action sau îndemnul la acțiune este o propoziție, de regulă la modul imperativ care îndeamnă cititorul să facă ceva(să citească în continuare, să se aboneze la un newsletter etc.).
Call-to-action-ul poate fi inclus atât în introducere cât și în concluzie. Iată un exemplu: “Vă invit să descoperim împreună cum putem să trecem mai ușor peste perioadele stresante.”
- Procedee de limbă și de limbaj – întrebări retorice, glume, analogii, comparații, simboluri, crearea de imagini mentale cititorului etc. Toate acestea dau viață unui articol și îl fac mai interesant tocmai pentru că reușesc să stabilească o legătură cu cititorul și să simplifice un subiect complex.
Un exemplu aici ar fi – “Știi că ești content writer atunci când îți rămâne prea multă lună la sfârșitul banilor sau când ai prea multe cuvinte de scris înainte de deadline”.
#2 Cuprinsul
Ce este important de reținut aici este că, degeaba ai o introducere bună, dacă pe parcurs articolul tău își pierde esența. Ca să păstrezi interesul cititorului în continuare, cuprinsul articolului tău ar trebui să conțină, obligatoriu, măcar unul din următoarele elemente:
- Informații de valoare– nu ți-ar plăcea să deschizi un articol plictisitor sau cu mult copy paste din alte surse pe care le-ai citit deja, nu-i așa? Nici cititorilor tăi. Așadar, prezintă mereu o informație nouă, de valoare, oferă un beneficiu celor care te citesc, o perspectivă nouă, o părere neașteptată, chiar controversată
- Date fixe (statistici, cercetări, studii) – astfel de informații cresc gradul de credibilitate al unui articol, arată că ești serios, că ai cercetat subiectul sau, cu alte cuvinte, că ți-ai făcut temele. Un articol documentat are o valoare mult mai mare, arată că nu doar îți dai cu părerea despre un subiect, ceea ce poate face practic oricine. Documentarea este cea care face diferența dintre un scriitor amator și un profesionist, indiferent de domeniu
- Testimoniale – dacă scrii, de exemplu, o recenzie de produs, testimonialele de la clienții care l-au încercat sunt foarte importante. Bineînțeles, dacă vrei să fii luat în serios, nu le inventa, ci întreabă oamenii pe bune ce cred despre produsul X. Nu uita că nu doar în recenzii sunt importante testimonialele, ci și pe site-ul tău – testimonialele de la clienți pot crește gradul de încredere în brandul tău, implicit și reputația ta pe piață
#3 Încheierea
Introducerea și încheierea într-un articol convingător trebuie să fie mereu simetrice, să se întărească reciproc. Dacă ai început prin enunțarea unei probleme, la final trebuie să reiei soluția. Dacă ai scris un articol informativ, la final ar trebui să reiei cele mai importante puncte din analiza ta.
Iată câteva elemente care cresc gradul de persuasiune al concluziilor articolului tău:
- Adresarea directă către cititor (din nou)– prin asta arăți că nu l-ai uitat pe cel care și-a rupt 5-10 minute din timpul tău pentru a te citi, ba din contră
- Reluarea succintă a celor mai valoroase informații/noutăți – e importantă mai ales pentru cei care nu citesc un articol din scoarță în scoarță, ci pe sărite (există și astfel de cititori în online)
- Mulțumiri către cititor că ți-a acordat atenție, că te-a urmărit
- Call-to-action – poate fi o invitație de a interacționa cu textul tău printr-un share sau un comentariu, o invitație de a citi și partea a doua a unui material, poate chiar o glumă de final, urmată de o întrebare retorică. Exemplu – “Nu știu de voi, dar atâta scris despre rețete de smoothie-uri mi-a făcut sete și acum mi-e poftă și mie de unul. Pe voi cu ce vă servesc?”
La ce mai trebuie să fie atent oricine scrie articole online?
Lizibilitatea. Dacă vă place să scrieți, e musai să nu uitați de ea – lizibilitatea face diferența dintre un articol citit până la capăt și unul abandonat pe parcurs, indiferent de valoarea intrinsecă a conținutului transmis. În orice articol scrieți, nu uitați de:
- Titluri
- Subtitluri
- Linii de pauză
- Puncte de suspensie unde e nevoie
- Liste cu bullet-uri sau numere
- Separarea uniformă a paragrafelor
Sper că sfaturile și exemplele mele practice te-au ajutat, fie că ești unul dintre privilegiații (sau ghinioniștii, după caz) pe care îi chinuie talentul și care au ales să scrie articole online pentru bani și faimă, fie că te ocupi de unul dintre numeroasele joburi online care implică, pe alocuri, și scrisul (marketer, social media manager etc.).
Îți doresc mult succes și texte cât mai inspirate! Pentru orice fel de întrebări, ca de obicei, te invit să-mi scrii un comentariu sau să mă contactezi direct oricând!
Ți-a plăcut ce ai citit? Zi-le și la preceni!