Cum găsesc idei de articole pentru blog?

Canonical url: https://cristinatudose.ro/content-writing/idei-de-articole-pentru-blog

Fie că ai un blog personal sau de nișă, fie că te ocupi de partea de conținut pentru blogul unui anumit brand sau chiar al unei persoane fizice, cu siguranță te-ai regăsit cel puțin o dată în următoarea situație:

Te-ai așezat confortabil la laptop, ți-ai pregătit cafeaua perfectă, ți-ai dezmorțit articulațiile dar, ce să vezi, când să începi să faci flotări cu creierul și să rupi tastele, realizezi că tot ce ai este o pagină Word goală în față.

Te zbați, te uiți pe geam, te gândești dar nu ai absolut nicio idee despre ce să scrii. Poate că te-ai dat cu capul de tastatură în speranța că vei trezi o circumvoluțiune mai leneșă, dar nimic. Poate că ai făcut 10 flotări pentru o circulație periferică mai bună și tot nu ai pic de inspirație.

În acest punct, probabil începe să te tenteze ideea de a renunța. Parcă ar merge un serial în schimb sau o plimbare pe afară.

Nu dispera. Orice scriitor trece printr-un astfel de episod măcar o dată în viață. Data viitoare când nu ai idei de articole pentru blog, poate următoarele sugestii te vor ajuta. Să începem…

#1 Oamenilor le place noul…profită de asta!

Cea mai sigură rețetă când vine vorba de articole de blog și cea care te scoate de obicei din impas este…noutatea. Exact, tot ce este nou ne atrage, din motive evidente – curiozitate, nevoia de a fi informați etc.

Oamenilor le place să citească noutăți din diverse domenii, să fie la curent cu ceea se întâmplă acum. De aceea, vei merge mereu la sigur dacă vii cu ceva proaspăt despre care nu s-a scris încă. Exemple de astfel de articole sună cam așa:

  • Trenduri în content marketing pe anul 2019
  • Cele mai bine îmbrăcate vedete la evenimentul X (recent, bineînțeles)
  • Rețete noi și ușoare cu bani puțini (o astfel de idee de articol împușcă doi iepuri dintr-o lovitură – le satisfaci oamenilor dorința de nou, dar le oferi și un beneficiu palpabil – cel de a găti ceva delicios cu un buget redus)
  • Cum vor afecta noile schimbări tehnologice industria X în următorii ani? (o astfel de formulare predictivă e interesantă mai ales pentru specialiștii care activează în prezent într-o anumită industrie – ei vor fi afectați direct de acele schimbări, astfel că articolul tău devine răspunsul la o dilemă pe care o au)

#2 Continuă un subiect din trecut

Sau…ascute din nou creionul norocos din trecut.

Atunci când cauți idei de articole de blog și ești mult prea leneș să vii cu ceva nou, nu trebuie să-ți faci griji, ai opțiuni și în acest caz. Dacă un articol de-al tău a avut succes în trecut, poți să-l transformi într-o serie de articole, să-l continui sau să vii cu un text similar în completarea sa, care să trateze un subiect asemănător sau adiacent.

Ai scris în trecut despre cele mai tari 10 destinații de călătorie pentru freelanceri și articolul a avut succes? De ce nu l-ai continua cu alte 10 destinații? Dacă un articol precedent a fost bine primit, înseamnă că există un interes pentru subiect în sine – fructifică acel interes, dezvoltă subiectul, aprofundează-l, privește-l dintr-un alt unghi.

Mai mult, dacă reprezinți un brand de haine, de exemplu, și te ocupi de partea de blog, munca ta va fi și mai ușoară. Poți veni cu idei de articole de blog și stimula vânzarea, în același timp.

Ai scris în trecut despre ținute casual iar brandul tău tocmai a lansat o nouă colecție de haine casual? Continuă articolul precedent sau găsește o modalitate prin care să le legi.

Combini astfel “the old” and „the new” fără să trebuiască să treci prin 10 migrene până găsești un subiect. Simplu și rapid.

#3 Lasă-i pe oameni să-ți spună ce caută și ce vor

Când te ocupi de blogul personal sau de blogul unei companii, nu uita că nu vorbești singur niciodată. Vocea poporului contează, nu doar în cazul politicienilor.

Important de reținut – blogul unei companii NU trebuie creat exclusiv pentru plăcerea și delectarea companiei, nu este strict un spațiu de laudă de sine, indiferent ce ți-ar spune ea.

Când ești în pană de idei, încearcă să afli ce vor oamenii, ce interese au – pune întrebări deschise în secțiunea de comentarii a paginii de Facebook pe care o gestionezi, de exemplu, sau chiar la finalul articolelor de blog.

Lansează-le mereu oamenilor invitații de interacțiune cu conținutul tău, încurajează-i să răspundă la chestionare sau sondaje de opinie pentru a afla ce și-ar dori să citească pe blogul tău, ce așteptări au de la tine și cum le poți răspunde în cunoștință de cauză.

Te ajută foarte mult dacă le poți oferi oamenilor și un beneficiu palpabil, direct sau măcar simbolic dacă ți-au răspuns, dacă și-au rupt din timpul lor să-ți ofere feedback (reduceri, premii, cadouri, promoții etc.). Iată câteva exemple practice aici:

  • Ce ținută ai purta tu la balul de absolvire dacă ai avea iar 18 ani? Spune-ne printr-un comentariu mai jos și te vom premia cu un voucher!
  • Acum că ai aflat cum poți scrie mai bine, te invit să-mi lași un comentariu cu cele mai bune litere ale tale!(umoristic)
  • Spune-ne ce părere ai despre serviciile noastre de livrare completând chestionarul de mai jos și, la următoarea comandă în valoare de X lei, venim gratis la ușa ta.

În cazul în care oamenii sunt secretoși și nu vor nici în ruptul capului să-și împărtășească opiniile, oricât i-ai persuada sau motiva să-ți răspundă cu diverse atenții, nu dispera. Mai am o soluție pentru tine.

Folosește-l din plin pe domnul Google – a fost creat exclusiv pentru a ne răspunde la toate întrebările. Mai precis, folosește instrumentul Keyword Planner de la Google. Am mai pomenit de el și aici.

Adaugă cuvinte cheie relevante pentru nișa despre care scrii sau pentru brandul pe care îl reprezinți (ex: haine, gătit, tehnologie etc.) iar acest tool deosebit de șmecher îți va spune ce caută oamenii și cum se leagă aceste căutări de nișa ta.

În acest fel, nu doar că vei găsi idei de articole de blog, dar vei ști sigur că acestea sunt relevante pentru publicul și nișa ta. Iată un exemplu practic folosind cuvântul cheie „haine”:

Concluzii

Pentru a avea mereu idei de articole de blog, nu trebuie să fii un maestru al cuvintelor sau un om creativ 24/24. Ar fi și imposibil și nu trebuie să-ți setezi astfel de idealuri și să ai mustrări de conștiință în zilele în care ideile pur și simplu nu vin de la sine, oricât ți-ai dori asta.

Există numeroase artificii la care poți apela pentru a-ți regăsi inspirația, chiar și în momentele în care se lasă așteptată.

Fii mereu la curent cu ultimele noutăți din nișa ta, fii atent la nevoile publicului tău țintă și, de ce nu, uită-te și la ce face competiția, dar, bineînțeles, doar pentru inspirație.

Nu copia niciodată ce fac alții și încearcă mereu, indiferent că scrii pe un blog personal, de nișă sau de companie, să le răspunzi cititorilor la o nevoie sau o nelămurire pe care o au prin ceea ce livrezi. Vei fi mult mai apreciat așa iar conținutul tău își va păstra relevanța pe termen lung.

Spor la brainstorming!

Ți-a plăcut ce ai citit? Zi-le și la preceni!