Din ce în ce mai multi români, cu precădere tineri, aleg să lase în spate munca de angajat într-o companie, fie că ne referim la o agenție de publicitate sau chiar o corporație în favoarea așa-numitelor locuri de muncă de acasă, alegând un job de freelancer.
Freelancer este un termen destul de larg care poate desemna orice profesie/ocupație/meserie pe care o persoană o execută ca liber-profesionist, putând fi angajat cu contract la unul sau mai mulți clienți. Din acest motiv, regăsim acești profesioniști în toate domeniile cunoscute, de la freelance writeri, freelance graphic designeri, până la IT-ști freelanceri.
Aceștia sunt agregați cel mai frecvent pe platformele dedicate, unde pot găsi rapid job-uri conform competențelor lor. Câteva astfel de platforme cunoscute sunt Upwork, Elance sau Freelancer, unde fiecare specialist își poate stabili propriul tarif pentru munca prestată, fie pe oră, fie pe proiect sau pe număr de cuvinte scrise (în cazul celor care activează în domeniul conținutului).
Experiența mea profesională este mai extinsă în zona freelancing-ului, dar am lucrat aproape un an și într-o agenție de content writing/copywriting din Brașov. Așadar, dacă nu știi ce ți se potrivește, ai ajuns unde trebuie.
Îți voi prezenta în continuare câteva avantaje și dezavantaje ale unui job de freelancer, respectiv ale muncii de agenție, așa cum le-am experimentat eu:
Locuri de muncă de acasă vs. angajați în companii
Atunci când vorbim despre freelancing, putem include această activitate în categoria așa-numitelor locuri de muncă de acasă, pentru că persoana în cauză nu este legată de un program fix sau de prezența fizică la sediul unei companii și își poate desfășura activitatea de oriunde dorește.
Atunci când vorbim de viața de angajat într-o companie (agenții de publicitate, corporații, mici firme private etc.), ne referim la un alt cadru. Deși putem avea un program flexibil, cel mai frecvent suntem angajați full-time, adică petrecem 40 ore pe săptămână (minim) prestând o muncă plătită pentru un angajator.
Gradul de flexibilitate oferit aici poate fi mare sau mic în funcție de politica angajatorului.
Avantaje job de freelancer vs. muncă de agenție
#1 Îți faci programul cum vrei și profiți de momentele tale de randament maxim
Probabil cel mai mare avantaj al activității de liber-profesionist este, după cum sugerează și numele, libertatea, flexibilitatea. Vrei să muncești în pijamale la 10 seara la un proiect? Nu te oprește nimeni. Vrei să iei o pauză de 2 ore ca mai apoi să muncești susținut 30 minute? Iar nu te oprește nimeni.
Munca de agenție este, în schimb, diferită. Majoritatea angajatorilor impun programul clasic (și perimat) de la 9 la 5, ceea ce nu coincide mereu cu ritmul de lucru natural al angajatului și nu încurajează productivitatea maximă.
Ca o paranteză, eu când lucram în agenție simțeam că nu pot produce nimic de valoare până la ora 11 dimineața, care era de fapt ora mea normală de trezire și funcționare, ca să zic așa. Simțeam mereu că primele 2 ore ale dimineții erau pierdute. Deși munceam și aveam rezultate, nu eram mulțumită de nimic, iar, în cazul muncii creative, este foarte important programul și ritmul tău natural.
De aceea, dacă ești freelance writer sau graphic designer sau prestezi orice muncă de acest tip care implică o doză mare de creativitate, faptul că poți profita la maxim de perioadele tale de productivitate este un mare avantaj față de rigorile unui loc de muncă obișnuit.
#2 Îți stabilești singur deadline-urile
Când ești freelancer, îți poți stabili singur deadline-urile de comun acord cu clientul/clienții tăi, spre deosebire de munca de agenție, unde aceste deadline-uri sunt, cel mai frecvent, stabilite de altcineva, de regulă superiorul tău direct.
Sigur că și în munca de agenție ai un cuvânt de spus în privința task-urilor, dar acolo este mult mai probabil să apară săptămâni foarte aglomerate sau proiecte neprevăzute unul peste altul într-un timp scurt. În plus, nimeni nu vrea să fie angajatul ăla care îi spune șefului – „Boss, nu mai pot, să mor yo.”
Ca freelancer, poți controla mai bine frecvența și durata proiectelor sau poți chiar să refuzi anumite proiecte dacă ești obosit/bolnav etc. Poți cere și amânări dacă ai parte de clienți înțelegători cărora le-ai câștigat încrederea.
#3 Tu decizi cum și cât câștigi
Ca freelancer, poți avea perioade în care câștigi foarte mult și perioade în care câștigi foarte puțin. Însă, tu ești cel care decide pentru că tu îți stabilești tariful și cât ești dispus să muncești – vrei mai mult, iei mai multe proiecte, ești mulțumit de cât faci, stai pe tușă și mai mergi prin cafenele.
Nu este un venit constant, dar este un venit pe care TU îl controlezi. În schimb, dacă ești angajat într-o agenție sau într-o corporație, poți avea perioade foarte aglomerate în care muncești dublu sau triplu iar acest efort suplimentar nu se vede de foarte multe ori la salariu sau bonusuri, ceea ce poate fi un mare dezavantaj pe termen lung, din punctul meu de vedere.
Dezavantaje job de freelancer vs. muncă de agenție
#1 Nu poți avea acces la unele job-uri fără PFA sau SRL
Mulți clienți nu te iau în serios dacă nu ai o formă legală de prestare a activității tale, cum este un PFA sau un SRL. Mai mult, pe unele platforme nici nu poți aplica la unele job-uri dacă nu ai firmă înregistrată.
Pentru că trăim în România, birocrația este fantastică și ne lipsește educația antreprenorială, dar și informarea în legătură cu noțiuni de contabilitate primară esențiale pentru orice prestator de servicii, poate fi o mare bătaie de cap pentru un începător să parcurgă toate etapele pentru a fi în legalitate cu job-ul său – de la înființarea formei alese de prestare a serviciilor, la plata taxelor și impozitelor.
Mulți freelanceri aleg să muncească ilegal sau la negru tocmai din această cauză. Alții aleg să se înțeleagă direct cu clientul pentru a nu-și face firmă însă aceasta nu este o soluție pe termen lung.
În schimb, într-o agenție, toată povara fiscală îi revine angajatorului iar tu nu mai ai nicio grijă. Un punct în plus, cred eu, pentru viața de angajat.
#2 Taxele te usucă
Și dacă reușești să-ți faci un PFA sau un SRL, statul român are grijă să îți ia cam 30% din câștiguri cumulat. Iar dacă tu muncești pe 2 semințe și un covrig, nu prea-ți convine ca statul român să-ți ia covrigul. Mai ales dacă e cu susan și ai muncit o lună întreagă pentru el, iar statul român nu îți oferă nimic palpabil pentru acele sume pe care ți le confiscă (mai bine mă abțin să zic ceva despre asigurările de sănătate sau alte lucruri pentru care cotizăm degeaba).
Taxele îl usucă și pe angajator, bineînțeles, astfel că, și dacă lucrezi într-o agenție/companie/corporație, vei fi trist să afli cât de puțin din salariul brut îți revine ție. În schimb vei avea parte de asigurare de sănătate privată și de alte beneficii pe care le poți pierde o perioadă ca freelancer.
#3 Nu ai un venit constant
Ca freelancer, după cum am menționat, nu ai mereu un venit constant. Acest lucru poate avea și dezavantaje. Ca angajat într-o agenție sau o corporație, ai mereu certitudinea zilei de salariu și a sumei care trebuie să îți intre în cont lunar și există legi care protejează angajatul de abuzuri.
Aceste legi nu prea există pentru freelanceri – este mai greu să te protejezi de țepe și de neplata facturilor din partea unor clienți neserioși, nu există despăgubiri dacă ai rămas cu buza umflată sau un ITM la care să suni.
Pentru oamenii care au nevoie de independență financiară, au obligații și față de alți membri ai familiei, au credite sau datorii care necesită plăți fixe, viața de freelancer poate fi puțin cam instabilă în anumite perioade.
Așadar…cum fac alegerea potrivită?
Ca cineva care a lucrat atât ca freelance writer, cât și ca angajat într-o agenție de copywriting/content writing, tot ce te pot sfătui este să te gândești foarte bine ce contează cel mai mult pentru tine – programul flexibil, independența, siguranța zilei de mâine, banii sau libertatea de a face ceea ce îți place, cum îți place și în ritmul care îți place.
Nu oricine este făcut să fie freelancer, la fel cum nu oricine se poate simți 100% împlinit angajat să servească visul altcuiva 40 ore pe săptămână, mai ales dacă ne referim la job-uri repetitive, care nu prezintă interes, pe care mulți dintre noi le facem de nevoie.
Există și situații de mijloc, însă, în care poți îmbina jobul tău cu acte în regulă cu pasiunea ta și poți găsi o companie care te valorizează și care te va ajuta să evoluezi în direcția pe care ți-o dorești tu. Dacă reușești asta, cu siguranță te vei simți împlinit și ca angajat.
Totul depinde de tine și de ce-ți dorești pe termen lung. Și nu uita – încearcă-le pe amândouă cel puțin câteva luni. Răspunsul va veni de la sine. Mult succes!
Ți-a plăcut ce ai citit? Zi-le și la preceni!