Articolul precedent despre acest subiect a avut un succes răsunător în acest mic spațiu al meu din mediul online. Este în prezent cel mai citit articol al meu iar, pentru asta, nu pot decât să vă mulțumesc.
Poate vă place cum îi trag de urechi pe HR-iștii sau pe managerii responsabili cu redactarea acestor savuroase anunțuri. Poate v-ați lovit chiar voi de aceleași probleme atunci când vă aflați în căutarea unor job-uri în publicitate, comunicare și marketing. Poate pur și simplu v-ați săturat de valul lung de inepții cu pretenții de “formulări pentru atragerea tinerelor talente”, cu ghilimelele de rigoare, bineînțeles.
Mi-aș fi dorit să vă spun, însă, că exemplele dezastruoase din articolul precedent sunt doar excepțiile de la regula bunului simț și a respectului care ar trebui, teoretic, să fie prezentă mai ales în domeniile care implică lucrul cu oamenii, în speță HR-ul. Însă, frecvența acestor exemple mă face să-mi schimb părerea.
La o simplă căutare pe platformele dedicate de tipul bestjobs.ro sau ejobs.ro aflăm că șirul de anunțuri de recrutare penibile din publicitate, comunicare și marketing este aparent infinit.
Așadar, vă invit să luați un loc, să vă pregătiți o cafea bună, niște popcorn și hai să ne râdem (sau să ne plângem) împreună…..
#1 Junior cu cunoștințe de senior, în competiție cu foamea..
Nici nu știu de unde să încep pentru a explica tot ce este în neregulă cu acest anunț. Cred că acest angajator a reușit performanța uluitoare de a nu atrage pe nimeni. Iată ce caută stimata companie de mai sus:
- Un junior cu experiență de 1-3 ani
- Cunoștințe de sisteme Marketing Automation de la acest junior
- Responsabilități cât casa pentru că, evident, e începător, se descurcă
- Un candidat care să se motiveze singur, că sigur nu aplică pentru bani
De ce spun asta? Pentru că angajatorul oferă fabuloasa sumă de…100-101 euro BRUT pentru tot acest deranj și pentru îndeplinirea unei fișe a postului mai stufoasă ca Bigfoot.
Vrei să fii în competiție cu foamea, să mănânci Nutline la mic dejun, prânz și cină? Hai la noi!
Știu, mi-ați putea spune că prestigioasa companie de mai sus a specificat această sumă așa, la vrăjeală, să completeze și ei ceva pe platformă. Însă mie, ca firmă serioasă, mi-ar fi rușine să fac așa ceva, din mai multe motive:
1) nu atrageți pe nimeni (de ce aș aplica dacă există chiar și o șansă minusculă să nu-mi scot nici măcar banii de autobuz iar stomacul meu să scoată zgomote de tren o lună întreagă?)
2) arată neglijență crasă din partea persoanei care a conceput anunțul, dar și o lipsă de transparență din partea companiei în ceea ce privește pachetul salarial.
Dacă vreți să completați cu ceva, puneți intervalul real. Și mai lăsați juniorii în pace – nu trebuie să aibe 3 ani de experiență în nimic. De asta îi numim juniori. Nu le mai cereți să reinventeze roata.
Jenibil. Jenant și penibil.
#2 Vrem un 3 în 1 cu balsam, presărat cu oleacă de programator și nițică rețelistică
Acest anunț m-a făcut să mă îndepărtez de la laptop, să ies până afară și să urlu ca un lup într-o noapte cu lună plină.. pe interior, bineînțeles. După ce m-am răcorit, am zis să vă arăt și vouă ce minunăție au putut debita acești stimați recrutori. În general nu îmi place să mă enervez de una singură, vreau să împărtășesc experiența cu orice coleg de suferință care vrea să mi se alăture.
Specialist marketing, da? Ați reținut? Acum ia uitați ce condiții mirifice trebuie să îndepliniți pentru a vă putea depune candidatura aici…
Trecând peste lipsa corectitudinii gramaticale a formulării (se cere cunoștințe, maică, nu noi facem regulile, dacă se cere, se cere), nici conținutul nu salvează acest anunț, ba chiar îl afundă într-o gaură neagră a incompetenței HR-iste.
Cum este posibil să nu te deranjezi nici măcar puțin să cauți atribuțiile unui om de marketing? Este atât de simplu.
Dragă angajatorule, ai fi putut spune la fel de bine: vrem un programator care să facă și niște marketing, dar nu ni-l permitem. Era onest, transparent și poate vă mai salva puțin de rușinea de a fi postat așa ceva.
#3 Orice om vrea să fie marketing…asta se face la inginerie, nu?
Dacă aș avea un suflet, aș putea începe prin a spune că acest anunț mă unge pe suflet. E ca o shaorma cu de toate. Atunci când crezi că nu poate fi mai bun de atât, te surprinde cu un croșeu de dreapta fix în ambițiile tale de mic iubitor de publicitate, marketing, PR și comunicare.
Tulai domne, cum ar spune ardeleanca din mine. De unde să începem?
Ok, vreți un Coccolino. 2 funcții în una. E bine până acum, respectați trendul de a le cere candidaților 3 meserii pe 2 arginți. Se poartă în industrie mai ceva ca noua colecție de toamnă. Să continuăm…
Cum să nu vrei să te angajezi ca inginer, specialist marketing, tehnician și secretară? E oportunitatea vieții tale! Nu vei găsi nicăieri așa ceva.
Sper, de dragul acestui angajator, că potențialii candidați sunt măcar rude de gradul 1 cu Chuck Norris. Altfel nu văd cine ar putea îndeplini toate aceste funcții.
#4 Ne facem și noi că te plătim, boss
Tu te faci că muncești, noi ne facem că te plătim. Un alt decalog clasic al pieței muncii din România, am putea spune, dacă am modifica prima parte în “tu muncești până cazi, noi ne facem că te plătim.”
Știu că mulți dintre acești angajatori au impresia că ne-am născut ieri în ceea ce privește cunoștințele de bază despre nivelul unei remunerații corecte în domeniul spre care vrem să ne îndreptăm. Totuși, o scurtă căutare pentru a vedea unde se plasează salariile în publicitate ne ia câteva minute.
Conform mai multor surse (money.ro, revistabiz.ro), avem următoarele statistici:
- Un junior copywriter are un salariu lunar care variază între 350 de euro şi 600 de euro. Cel mai frecvent salariu oferit pentru această poziţie este de 450 de euro.
- Un copywriter încasează între 600 de euro şi 1.200 de euro pe lună. Cei mai mulţi copywriteri câştigă800 de euro.
De reținut faptul că acest angajator nu recrutează un Junior, ci un Copywriter cu cunoștințe avansate de engleză, căruia îi oferă 300 euro BRUT.
Cât înseamnă asta în mână, conform legislației muncii din 2018? Dacă 300 Euro înseamnă aproximativ 1388 lei, cu taxele aferente, angajatului i-ar rămâne 702 lei în mână.
Mie mi-ar fi rușine să mă și laud că plătesc mai puțin decât minimul pe economie. Nu de alta, dar există o lege pe acolo pe undeva care mă cam obligă să-i dau omului cel puțin 1900 BRUT.
Poate acești stimați angajatori ar putea încerca o lectură ușoară, de seară – se cheamă Codul Muncii, versiunea actualizată.
#5 PR, manager…semințele același gust are
Bun, totul începe bine, nu am ce să comentez până acum. Avem clasicul salariu cu limita de jos de 300 euro BRUT, nu ni se cer două funcții în una, aproape că sună promițător..
Până când aflăm că, pentru acest stimat angajator, PR = management.
Înțeleg că acceptați pe oricine, mai ales studenți/absolvenți fără experiență și cu stomacul gol, dar totuși..este chiar atât de greu să dai un search pe Google ca să-ți dai seama ce om îți trebuie în firmă?
În schimb, mă bucur mult că le-ați cerut candidaților permis categoria B. Ca să poată să calce accelerația și să fugă cât mai departe de voi.
Concluzii….
Ne oprim astăzi aici cu minunata serie de anunțuri de recrutare penibile din publicitate, comunicare și marketing. Însă, ceva îmi spune că voi mai găsi materiale cât pentru o viață, deci este foarte posibil să o continuăm.
Stimați recrutori, închei prin a spune că nu am ceva personal cu voi, cu toată sinceritatea. Întrebați pe oricine mă cunoaște: dacă fac mișto de voi, e pentru că sunt sigură că puteți mai bine și vreau să văd cum vă atingeți potențialul maxim. După cum a zis și Dăncilă, un mare clasic în viață, orice om poate fi motostivuitor. Chiar și voi.
Iar candidații voștri merită măcar o fărâmă de respect. Nu este o favoare, este un lucru de bun simț. Asta dacă vreți să mai muncească cineva în România vreodată și să mai oprim și noi exodul specialiștilor noștri către plaje însorite din Occident.
Dragi cititori, dacă vânați anunțuri de recrutare din publicitate, marketing și PR&comunicare, vă invit să-mi spuneți care a fost cea mai savuroasă ofertă pe care ați găsit-o.
Pe data viitoare!
Ți-a plăcut ce ai citit? Zi-le și la preceni!