Anunțuri de recrutare penibile din 2022

Canonical url: https://cristinatudose.ro/hr/anunturi-de-recrutare-penibile-din-2022

Bună seara, dragii mei. Scriu acest articol din creierii nopții, efectiv, pentru că m-am supărat destul de tare. Site-ul mi-a fost spart. E un hack destul de cunoscut, nu sunt singura care a pățit-o, însă, pe moment, mi s-a năruit toată lumea.

Chiar dacă nu mai am timp să scriu, iar, din această cauză, update-urile mele aici sunt din ce în ce mai rare, totuși țin la acest spațiu pe care l-am creat și la voi, cei care citiți. Mi-ar fi părut rău să pierd tot.

Din fericire, am cerut ajutor și l-am primit, chiar și la o astfel de oră mai puțin ortodoxă. Mai mult, am aflat că unii oamenii încă sunt oameni - o lecție prețioasă pentru cineva care devenise atât de cinică și cu așteptările la pământ în general.

Așadar, am decis că este cazul să sărbătorim această concluzie fericită împreună, cu ediția 2022 a anunțurilor de recrutare penibile de pe meleagurile românești.

Doar nu credeați că am rămas fără material de analizat, nu-i așa? Din contră, ceea ce veți descoperi în rândurile următoare mi-a luat fix 5 minute să găsesc, pe cea mai cunoscută platformă de recrutare din România, ejobs.

Luați cu algocalmin și, să începem:

Anunțuri de recrutare fără speranță, dar cu prestanță, din 2022

#1 Căutăm Einstein, plătim nu știm

Acești răsăriți caută, nu exagerez, un department întreg de oameni cu specializări cât se poate de diferite – moderator de conținut, PR și event planning, brand manager, copywriter, content writer, traducător, specialist GDPR…iar lista poate continua.

Însă, nu știu cum, poate nu mă duce pe mine capul, dar se presupune că un singur om le poate face pe toate cele de mai sus, între o merdenea și o cafea, 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, fără să-și piardă dorința de a trăi.

Probabil că este plătit și regește, cu salariul ajustat la inflația de 10% din România. Doar așa ar fi normal, nu?

După cum puteți vedea, angajatorii au redus acel amalgam de roluri la dăcât două – specialist marketing/content creator.

Chiar și pentru un astfel de job 2 în 1 cu balsam, nu văd de ce trebuie ca un marketer să știe Illustrator și Adobe. Domnii mei, căutați pe Google, vă rog din suflet, care sunt atribuțiile unui marketer ȘI ale unui creator de conținut.

Veți fi surprinși, dar nu prea se pupă cu editor video/fotograf/designer. Sunt alte specializări. Nici măcar roboții nu pot îndeplini toate aceste cerințe fără să facă scurtcircuit.

Acum, probabil vă întrebați – ce vi se oferă la schimb?

Vă zic dânșii – experiență sub un capac de bere.

D-aia internațională și prestigioasă. Cu rezultate fantasmagorice dar, evident, fără date care să le susțină.

Bon apetit la prima zi de muncă, dragi compatrioți.

#2 Noi suntem mari, alții sunt mici #NotAPenisJoke

Următorii distinși angajatori ne vin direct din tărâmul buzzword-urilor, unde sălășluiesc sintagme acoperite de fix nimic, de exemplu "scalare", "zeci de afaceri", "cea mai mare agenție de digital marketing", "rată de succes de 90%".

Și sigur, poate la începuturile internetului, când abia exista un amărât de HTML și toată lumea făcea keyword stuffing, poate oamenii mai și credeau astfel de clișee.

Dacă îmi permit un umil sfat, din perspectiva unei copywriterițe (să folosesc și eu un cuvânt la fel de vomitiv) – unde sunt datele statistice, unde sunt rezultatele probate de dovezi, unde sunt numele acelor companii cu rată de succes incomensurabilă, unde sunt datele despre profit și încasări?

Așa și eu pot spune că blogul meu e citit de un miliard de oameni pe secundă. Însă, fără dovezi, e egal cu fix pix. Lauda de sine nu miroase a bine.

Cu atât mai mult când aveți de gând să îi numiți pe alții "mici experți în marketing".

Voi nu sunteți mari. Din niciun punct de vedere. Continuăm cu încă o inepție...

Acești fani engleză încearcă să ne spună că textele de copywriting sunt doar pentru vânzare, nu și creative.

Se pare că trebuie să mă concediez singură - eu nu știam ce lucrez în fiecare zi până să mă lămurească experții de serviciu. Copywriting-ul ESTE arta și știința de a vinde prin cuvinte, adevărat, stimabili. Însă folosește preponderent mijloace creative. Ceea ce pare că vă scapă din micuța voastră paranteză simpatică.

Acum, să vedem și ce ni se și oferă la schimb pentru această migrenă pe care tocmai ne-au cauzat-o....

Exact, au uitat de salariu.

Încă vorbesc despre ei.

NEEEEEXT.

#3 Angajăm jocuri de noroace și alte dobitoace

Acest anunț vine din partea unei companii de jocuri de noroc și pariuri sportive. Spre ghinionul meu, am câțiva ani de experiență în acest domeniu.

Și, dacă este ceva ce nu pot efectiv să sufăr, la orice angajator, este aroganța. Deloc surprinzător, acest defect apare mult mai des în această industrie.

Sesizăm din primele rânduri câteva mostre excelente de mentalitate românească de patron stăpân de sclavi, de exemplu:

  • “el va face parte din echipa noastră” – fără să-l atragem, fără să menționăm nimic despre beneficii, doar așa va fi, că vrem noi un coleg nou, ce n-ați înțeles?
  • “junior…cu 2 ani de experiență” – pentru că nu avem proprietatea termenilor și nici nu vrem să investim în angajați, doamne ferește, că poate ne pleacă la competiție. Nimeni nu mai e loial, dom'le, nimeni nu mai vrea să muncească în 2022, ia să angajez niște pakistanezi înfometați mai bine

Dar stați! Se poate chiar și mai rău...

  • “ce vei face TU pentru noi” – reciproca nu este detaliată absolut deloc. Pentru că, doar știm bine, raporturile de muncă trebuie neapărat să fie de subordonare, dinspre angajator spre angajat, nicidecum de colaborare sau parteneriat
  • “compania a luat naștere pentru că era nevoie de noi” – da, așa este, arhangelii luminii, a luat naștere pentru că voiați să faceți un act de caritate și să vă detașați pe o piață competitivă ca cei mai buni păcănitori de păcănele, nu că voiați profit pe spatele săracilor, nu vai
  • “integritate și competență” – tocmai de asta angajăm juniori și cerem experiență de mid-level, pentru că avem integritate!

#4 Asistent marketing dorim, salar de șomer plătim!

Aici nu am prea multe de zis, vă las pe voi.

Glumesc, mereu am ceva de comentat – încă rămân siderată, de-a dreptul, când văd anunțuri de angajare pentru asistenți, dar competențele cerute sunt de specialiști.

Nu voi mai vorbi de faptul că angajatorii plătesc mai puțin în această situație, dacă te încadrează în acest fel, dar să ai nesimțirea crasă, pe lângă asta, să mai ceri și cunoștințe de ABSOLUT TOT din marketing, trebuie să fii a special kind of psycopath.

Organizare evenimente, traduceri, SEO, social media, promovare plătită...și m-am oprit din citit, că riscam un accident vascular cerebral.

#5 Ne plac toate cuvintele din DEX!

Deci, am toleranță relativ okay atunci când văd astfel de anunțuri din partea unei firme de apartament, GIGEL SRL. Pot înțelege faptul că Gigel nu știe ce e maică alea SEO și marketing și face o ciorbă de termeni și atribuții în capul său, iar apoi le trimite la print și le afișează în scara blocului.

Dar, jur pe ce am mai sfânt că nu pot înțelege când astfel de anunțuri vin de la companii de mărimea EMAG sau aproximativ pe piață. Efectiv nu pot pricepe cum nimeni nu caută pe Google 2-3 termeni înainte de a concepe astfel de dejecții.

Vă trebuie un om pe SEO ȘI un om pe marketing – there, I fixed it for you.

Știu că v-ar fi plăcut o pereche de siamezi pentru acest rol, dar no se puede.

#6 Suntem friendly și amuzanți, promitem!

Voi spune doar atât, de început - știu că am blurat numele companiei, dar când văd REVOLUTION, urmat de MEDIA, urmat de SRL, deja știu să mă aștept la ce e mai rău. Nu, nu sună a sectă, însă îmi aduce aminte de un alt cancer corporatist care se propagă cu repeziciune în 2022.

Agențiile de marketing au început să împrumute termeni simpatici, de tipul căutăm "rockstars", "vrăjitori", "sectanți", "pasionați", "nebuni", "dezaxați", completați voi.

Ei au impresia că sunt prietenoși și apropiați de candidat și UNICI față de restul plebei dar, în realitate, limbajul e atât de forțat că atinge opusul efectului scontat.

Mă faceți doar să îmi dau ochii peste cap – persoană cu potențialul de a fi cool? După evaluarea cui? Întreb și eu – care este scala de măsurare a potențialului de a fi cool? Angajați prieteni pentru grupul vostru sau specialiști în ceva? GIZĂS. Ca să fiu pe aceeași linie comunicațională cu voi.

Spre final, stimabilii au încercat să facă un mișto fix la adresa celor cu anunțurile clișeice și plictisitoare. Însă au reușit un scenariu clasic de tip – râde ciob de oală spartă.

Întoarceți-vă înapoi în trib, la vânat cu săgeți și arcuri, aici clar nu vă pricepeți.

Ce am învățat din aceste anunțuri de recrutare penibile din 2022?

Că situația pieței locurilor de muncă din România a rămas la fel de dezastruoasă, din 2019 și până acum, de când pierd neuroni încontinuu analizând anunțuri de recrutare și sperând, timid, că poate se va schimba ceva.

Până acum nimic. Însă, am făcut haz de necaz – iar, într-o zi în care cineva îți sparge site-ul și nu mai poți accesa munca de o viață, ai da orice să poți smulge măcar un zâmbet din colțul gurii. Într-o zi în care încerci să nu te gândești la războiul din preajma granițelor țării tale, ai da orice să te poți distrage singur cu un rău ceva mai mic.

Sper că ați râs și voi – chiar dacă v-ați frustrat sau supărat citind cele de mai sus, tot vă înțeleg.

Aș vrea să am și soluții, însă orice aș propune pentru România s-ar lovi de același zid al nepăsării și indolenței. Nu m-ar asculta nimeni.

Acest text nu are dosar cu șină și nici parafă.

Pe data viitoare,

Cristina