Ah, industriile creative. Acum câțiva ani erau pe val, după cum bine știm cu toții. Era o onoare să fii unul dintre privilegiații cu locuri de muncă în publicitate, să te lauzi pe la prieteni că ești PR-ist nu știu pe unde sau creative director în nu știu ce agenție de prestigiu. În anul de grație 2018, însă, lucrurile s-au schimbat.
Se pare că publicitatea și-a cam pierdut poziția privilegiată din mentalul colectiv. Nu mai este asociată nici pe departe cu imaginea iconicului tren din reclamele Coca Cola ci cu un domeniu perimat, demult apus. Explicațiile pentru care foarte multe locuri de muncă în publicitate nu mai atrag sunt multiple.
De la tristul adevăr – funcționează PCR-ul (pile, cunoștințe și relații) cu excelență și în acest domeniu, la situația descurajatoare a salariilor (modeste, chiar mici, rarele excepții fiind agențiile cu bugete semnificative), până la faptul că, dacă ești pasionat cu adevărat, cu greu găsești un senior care să aibă răbdare sau disponibilitatea să te formeze.
Putem presupune că domeniul în sine nu mai este perceput la fel și din cauza unei suprasaturații a pieței. Ne-am săturat de veșnicele reclame la nimic, de concepte expirate, de sloganuri fără sens și de lipsa de imaginație și suntem bombardați cu mesaje publicitare oriunde ne aflăm.
Dovadă a respingerii unui raport muncă – satisfacție financiară slăbuț stau tinerii sus-numiți care se îndreaptă vertiginos spre alte domenii aflate pe val, cum este IT-ul, lasând în urmă publicitarii între reclame expirate la detergenți și ciocolată, întrebându-se “Doamne, unde am greșit de nu aplică amărâții ăștia la anunțurile noastre?”
Publicitarii și HR-iștii, însă, pot fi acuzați de orice, numai de lipsă de creativitate nu. Doar e meșteșugul lor, nu-i așa? Dovadă stau anunțurile de recrutare care l-ar impresiona până și pe marele Ogilvy prin originalitate și inspirație. Și totuși – de ce nu vrea tineretul să aplice, dom’le? Să reflectăm..
De ce nu mai vor tinerii locuri de muncă în publicitate, comunicare&PR sau marketing?
#1 Publicitarii vor 3 în 1 cu balsam – channel your inner Coccolino!
Ce este în neregulă cu acest anunț meșteșugit și perfecționat la nesfârșit spre atragerea tinerelor talente? Dragi HR-iști, din partea tineretului pe care nu reușiti să-l atrageți, o să vă prezint în continuare o analogie simplă pentru a înțelege mai bine motivele lipsei candidaților:
Caut specialist montat lustre și pizzar cu experiență, care deține cunoștințe avansate de operare motostivuitor și permis categoria A.
Exact așa sună și anunțurile de acest tip, iar din păcate, în domeniul publicitar apar ca ciupercile după ploaie. Pretenția de la un candidat începător sau cu o experiență de sub 2 ani pe un post într-un domeniu creativ este să fie bun la toate, de preferat pe un salariu de sub 500 euro.
Ca o scurtă referință, salariile de bază în publicitate se plasează pe la 450-500 euro în București și spre dezastruos în provincie. De altfel, cam pe acolo se situează și așteptările generale ale publicului, după cum arată acest sondaj marca PRWave.
Clasicele amestecuri vânate cu ardoare de recrutori sunt Specialist comunicare/pr/marketing/publicitate cu cunoștințe de design grafic, SEO, copywriting și puțină editare foto. Oferim..mediu plăcut și echipă dinamică. Vrei să fii Coccolino? Hai la noi!
#2 Ce este fișa postului? Nici noi nu știm!
Cea de-a doua observație se leagă oarecum de prima. Din moment ce funcția nu este clar delimitată/definită, există mulți recrutori care nici măcar nu știu ce vor de la viitorul candidat, doar că au nevoie de el în firmă. Și, ca să mă înțelegeți mai bine, am ales un exemplu care m-a uns pe suflet – acest minunat angajator caută un asistent marketing cu..țineți-vă bine..experiență de 2 ani pe un post similar! Repet – ASISTENT marketing.
Nu doar atât, dar cerințele postului nu au absolut nicio treabă cu domeniul marketing-ului. De asemenea, nu sunt precise sau măsurabile. Cum măsori la interviu capacitatea cuiva de a lucra în echipă sau cu termene limită?
Mai mult, de ce sunt trecute ca cerințe obligatorii cunoștințele de operare PC de bază în locul unor tool-uri specifice de marketing – Adwords, Adsense, Analytics? Răspunsul? Acest angajator caută de fapt o secretară.
#3 Formulări inepte
Acest angajator oferă unui specialist marketing un pachet salarial dinamic! Sunt foarte curioasă ce înseamnă asta. Eu am găsit câteva interpretări posibile dar aștept sugestii, poate n-am înțeles eu bine.
All jokes aside, presupun că ceea ce voia să spună acest stimat angajator este că salariul nu rămâne static, ci evoluează pe baza competențelor și realizărilor angajatului. Dar, ce să faci, când manualul de HR nu te învață altceva decât aceleași clișee obosite.
#4 Angajatori…creativi. Pentru că așa spun ei!
Căutările voastre îndelungate, dragi învățăcei iubitori de reclame și mâncători de concepte creative dimineața, la prânz și seara se încheie aici! Agenția perfectă există, locul în care creativitatea e la ea acasă, cafeaua curge invers în cană iar laptop-ul scrie singur.
Cum știm asta? Pentru că evident o agenție care se intitulează “The Creative Ones” este deosebit de creativă. Ironia este delicioasă, spor la găsit creative candidates for a creative agency to do creative work, iertați-mi romgleza.
#5 Funcții inventate
Cum să nu vrei să te angajezi ca MARKETING? Vă dați seama cât de tare ar trebui să fie un candidat ca să poată să se angajeze ca MARKETING, câte atribuții ar trebui să îndeplinească pentru a cuprinde diversitatea și complexitatea întregului domeniu? Dragilor, vă ajut eu – singurul candidat potrivit pentru voi este Chuck Norris!
#6 Hai la noi! De fapt nu…ne-am răzgândit!
Ah, cum să nu-ți placă șantajul emoțional atunci când te afli în căutarea job-ului perfect într-o industrie creativă? Acest angajator duce la extrem clasicul decalog al pieței muncii din România – “Nu vii la noi? Sunt 100 care așteaptă la ușă, fomistule!”. Sau poate, doar poate, folosește psihologia inversă în speranța de a atrage candidații potriviți.
Dacă ai ajuns până aici cu cititul, te felicit. Pentru cei care se află în căutarea unor locuri de muncă în publicitate, marketing, comunicare&PR, singurul meu sfat este să se înarmeze cu răbdare și să aibă simțul umorului.
Dacă ești HR-ist și te-am ofensat, oferă-mi un salariu dinamic și poate îmi retrag cuvintele.