Cum să treci de la a vrea la a face – dezvoltare personală fără bullshit

Cum să treci de la a vrea la a face – dezvoltare personală fără bullshit

Canonical url: https://cristinatudose.ro/opinii/cum-sa-treci-de-la-a-vrea-la-a-face

Bine v-am regăsit în această frumoasă zi de marți. Dacă citiți acest articol de la muncă, fără chef de viață, obosiți și încercănați, sper că vă va ajuta să evadați măcar pentru 5 minute din banalul cotidian, să reflectați sau poate măcar să schițați un zâmbet.

Astăzi vă întâmpin cu un material oarecum diferit față de tematica obișnuită a blogului – cum trecem de la a vrea la a face când întâmpinăm foarte multe blocaje, de la clasica și mult-iubita lene la lipsa de motivație.

Dacă și tu vrei să te apuci de dietă de mâine, să citești “Critica Rațiunii Pure” a lui Kant cândva, să fii o persoană mai darnică…dar doar de Crăciun, să bei mai puțină cafea…dar doar după ce termini ceașca asta, atunci acest articol ți se adresează.

Specific următoarele – nu am nicio calificare pentru a vă da sfaturi de dezvoltare personală sau motivație. Frumusețea e că tot ce ține de astfel de subiecte e interpretabil – posibil să funcționeze pentru tine sau nu. Totuși, mai multe perspective nu pot decât să ne ajute, nu?

Așadar, cum ne apucăm de treabă când mai degrabă ne-am uita cum se usucă vopseaua? Cum reușim să nu abandonăm un proiect și să nu ne lăsăm descurajați pe parcurs? Să vedem împreună…

Dezvoltare personală fără bullshit – de la dorință la acțiune

#1 Identifică ce vrei și când vrei




Majoritatea dintre noi ne dorim multe lucruri – să mergem la sală, să ne apucăm de dietă, să învățăm o limbă străină…Când ne dorim toate aceste lucruri? De mâine. Cândva. Când o zbura porcul. Într-un timp mitic nedescoperit încă de umanitate.

Aici greșim majoritatea dintre noi când ne setăm astfel de limite. Dacă spunem că de mâine ne apucăm de sală, dacă mâine ne e lene, abandonăm complet planul, ziua e pierdută. Dacă spunem cândva, nu este destul de specific și avem iar loc să inventăm scuze de tipul mi-a mâncat câinele tema.

Deci, cum facem să ne ridicăm posteriorul de pe canapea? Ne setăm un obiectiv rezonabil. Dacă am petrecut 25 ani sedentari, nu o să ne apucăm de sală de mâine. Sau ne vom apuca dar nu ne vom ține de ea. Pentru asta avem nevoie de motivație iar, în acest punct, sigur nu o avem.

Primul pas este să identifici ce îți dorești și să ai răbdare cu tine când îți setezi o durată de timp estimativă pentru obținerea acelui lucru – dacă ești leneș, lipsit de motivație, stresat sau nu ai timp, nu o să muți munții în 2 zile.

Dar, faptul că identifici ce vrei și când vrei te aduce cu un pas înainte.

Dorința implică ceva static, imaginar, ceva ce s-ar putea întâmpla. Planurile, scopurile și obiectivele, în schimb, implică acțiune.

#2 Află ce te oprește




Vreau să merg la sală boss, dar explodez de lene și McDonalds e aproape.

Vreau să am mai multă răbdare dar n-am răbdare să fac nimic în sensul ăsta.

Vreau să citesc mai mult dar nu am timp de nimic și cuvintele mă obosesc după 12 ore de muncă.

Am 1000 de idei de cărți și n-am mai scris un cuvânt din Cretacic.

Vreau să economisesc dar am salar mic, DUE MRAGNEA, PUE MSD!

Te regăsești măcar în una dintre afirmațiile de mai sus? Și eu, și cred că mulți dintre noi.

Fie că experimentăm blocaje de tipul delăsării cronice, lipsei de motivație sau lipsei de încredere în propriile forțe sau chiar factori externi care ne țin pe loc, cu toții ne temem de ceva sau ne lovim de ceva care ne face să nu acționăm.

În cazul meu acel lucru era frica de eșec. Dar, la fel cum o greșeală recunoscută e pe jumătate iertată, și un blocaj recunoscut e pe jumătate depășit.

Știu, sună a bullshit Llorand-ist și v-am promis că nu livrez așa ceva dar pe cuvânt că nu e și vom vedea de ce în pasul 3…

#3 Descoperă ce te motivează

Pe mine frica de eșec mă oprea mereu din a încerca orice sau a face orice. Cum am depășit-o? Mi-am răspuns la doar 2 întrebări care sper să vă ajute și pe voi:

  • Dacă mă apuc de asta, în 6/12/24 luni ce pot obține?
  • Dacă nu mă apuc de asta, în 6/12/24 luni ce voi pierde și voi regreta acele pierderi?

De aici, mi-a fost simplu să-mi dau seama că a nu scrie ar fi mai rău decât a scrie și a fi judecat. De aici mi-am luat motivația de care aveam nevoie și așa ați ajuns voi să citiți aceste rânduri acum.

Dacă aș economisi 5 lei pe lună, ce s-ar întâmpla într-un an? Dacă nu aș economisi deloc, ce aș pierde? Iar exemplele pot continua.




Dacă cele de mai sus nu te ajută, există și alte metode prin care poți să te motivezi singur:

  • Alerte și memento-uri– îți este mult mai simplu să nu faci nimic dacă te lași în pace – dacă te enervezi pe tine însuți, în schimb, cu alerte constante pe telefon să faci lucrul X sau dacă setezi cea mai enervantă alarmă pentru a te motiva să ieși la alergat dimineața..ceva se va schimba. Pune o foaie cu obiective, 10 POST-IT-uri, 4 afișe și 5 tabele peste tot prin cameră, dacă e nevoie, nu o să le poți ignora la nesfârșit
  • Organizează-te – îți recomand un site ca Trello pentru că îți permite să setezi orice obiectiv sau task și să-i pui o dată de execuție simplu și rapid. E o mare satisfacție să muți ceva din “Doing” în “Done”, vă promit! Iar asta vine de la o persoană care obișnuia să nu facă nimic într-un mod organizat
  • Notează-ți progresul – ce m-a ajutat pe mine foarte, foarte mult și s-ar putea să vă ajute și pe voi este să țin o evidență a progresului. M-am apucat de sală și m-am ținut de ea tocmai pentru că notam tot. Serios. Notam ziua în care am mers, cât am stat și ce exerciții am făcut, timp de un an. Apoi, ca să nu o dezamăgesc pe Cristina din trecut care a fost mai activă decât Cristina din prezent care nu vrea decât să se uite la Netflix și să fie o morsă leneșă, mă motivam să ies din casă, oricât de puțin chef aveam. Faptul că poți vizualiza progresul din ziua/săptămâna/luna anterioară te face să rămâi concentrat pe obiectiv per ansamblu, chiar dacă, de exemplu, mergi la sală de 2 ori în loc de 5 într-o săptămână…totuși mergi!
  • Răsplătește-te pentru lucrurile mici – cea mai bună motivație este cea care vine din interior, știm cu toții asta, dar o doză modică de motivație extrinsecă e bună și ea. Ai alergat 15km săptămâna asta? Serios că meriți o gustare, toți carbohidrații să vină la tine. Nu ai adormit în ultima ședință de la muncă? Meriți o cafea de la Starbucks cu 10 straturi de frișcă. Victoriile mici merită sărbătorite oricum vrei tu și nu te opresc din a-ți atinge obiectivul, ba din contră, te fac să simți că și câștigi ceva, oricât de mic.

#3 Acceptă suișurile și coborâșurile




Dacă ai trecut de prima etapă și cea mai grea – să te apuci de lucrul X, vei experimenta multe suișuri și coborâșuri. E normal în orice plan de dezvoltare personală.

Poate ieri ai alergat 10km și azi ai mâncat ca porcul. Poate ieri ai scris 2500 cuvinte și azi nu ți-ai scris nici măcar numele. E ok, promit. Atât timp cât dezvolți obiceiul de a merge la sală, de a scrie, de a cânta, de a face orice, ești mult mai câștigat decât majoritatea oamenilor care încă sunt siguri că de mâine vor mânca numai rucola cu spanac.

#4 Evită să te lași guvernat de clișee

Clișeele sunt bune în anumite limite, de asta le-am și folosit în acest articol. Însă, mulți speakeri motivaționali ne servesc clișee de tipul „Puterea e în tine” sau „Totul e doar în mintea ta.” ca pe o nirvana a dezvoltării personale, ca pe unicul răspuns la orice dilemă, ignorând particularitățile fiecărei situații individuale.

Fiecare clișeu are și un sâmbure de adevăr, dar internalizarea a 5000 citate motivaționale în care nu crezi nu te va aduce mai aproape de nimic, ba chiar te va frustra.

Nu există o rețetă sigură de dezvoltare personală sau de a trece de la plan la acțiune, există doar sfaturi sau principii generale care poate că merg, poate că nu.

Sper că ale mele te-au ajutat măcar puțin iar acest articol nu a fost o pierdere de vreme.

Dacă mă înșel, accept plângeri/reclamații/înjurături mai jos.

Ți-a plăcut ce ai citit? Zi-le și la preceni!